Annen ajatelmia

Suomalaisten edunvalvonta

Perjantai 20.2.2015

Torstaina eduskunnan käsittelyssä oli tälle vuodelle ensimmäinen lisätalousarvio. Hallitus on antanut lisätalousarvioesityksen tilanteessa, jossa Suomen talouden tila ei edelleenkään näytä toipumisen merkkejä.

Kiintiöpakolaisten määrää nostetaan talousarvion mukaan 300:lla 750 henkilöstä 1 050:een, minkä vuoksi valtion kotouttamiskorvauksiin kunnille ehdotetaan noin 1,5 miljoonan euron lisäystä ja kiintiöpakolaisten maahantulomatkojen järjestämiseen melkein 150 000 euroa.

Tämä ei nyt varsinaisesti vaikuta ratkaisulta Suomen talousongelmiin. Tuolle 2 miljoonalle löytyisi monia suomalaisten etuja ajavia käyttötarkoituksia. Se olisi tarvittu viime kaudella myös Heinolan reumasairaalan toiminnan jatkamisedellytyksiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Yksinelävien ahdinko huomioitava

Perjantai 20.2.2015

Torstain suullinen kyselytunti toteutettiin tällä kertaa kansanedustajien vapaana kyselytuntina ilman ns. ryhmäkysymyksiä. Tavallisesti ryhmät ovat siis jo etukäteen päättäneet kysyjän ja aiheen, joka kyselytunnin aloittaa. Tällä viikolla mentiin kuitenkin vapaammin ja sain ilokseni kunnian olla ensimmäinen kysyjä.

Halusin nostaa esille yksin elävien eläkeläisten aseman yhteiskunnassa ja kysyinkin, miten hallitus aikoo edistää erityisesti yksin elävien eläkeläisten asemaa niin taloudellisesti kuin henkisesti? Yksin elävien määrä Suomessa on lisääntynyt, ja trendi jatkuu. Vuoden 2013 lopulla yhden henkilön asuntokuntia Suomessa oli yli miljoona. Yksin asuminen on kallista. Yksin asuvilla ei ole mahdollista jakaa asumisesta ja elinkustannuksista aiheutuvia kuluja toisen tulontuojan kanssa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Työllisyyden ja koulutuksen edistämisellä Suomi voi nousta

Torstai 19.2.2015

Päijät-Häme ja erityisesti Lahden seutu on jo pitkään kärsinyt heikosta työllisyydestä. Kun tarkastelee joulukuun työttömyyslukuja, huomaa, että ne olivat jälleen edelliskuukausia synkempiä. Käännettä parempaan työllisyyteen ei liene luvassa tänäkään vuonna. Lisäksi ELY-keskuksesta kuuluu huolestuttavia uutisia. Starttirahoihin ja palkkatukeen varatut rahat alkavat jo nyt olla lopussa. Hämeen Yrittäjät ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ilmaisivat kantansa siitä, että starttirahan ja palkkatuen myöntämiseen tarvittava rahoitus on pystyttävä turvaamaan. Tämän myötä jätin aiheesta myös kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

Keskiviikkona hallitus vastasi koko opposition välikysymykseen tasa-arvoisen ja laadukkaan koulutuksen tulevaisuudesta. Ammattikorkeakouluilla on merkittävä asema alueidensa kilpailukyvyn ja kasvun turvaajina ja uudistajina. Toin omassa puheenvuorossani esille, että nimenomaan tätä tarvittaisiin nyt Päijät-Hämeessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kreikalle Dirty Exit?

Torstai 12.2.2015

Keskiviikkoaamuna Suuri valiokunta evästi valtiovarainministeri Rinteen ylimääräiseen euroryhmän kokoukseen. Agendalla jälleen mikäs muukaan kuin kreikka. Tuntuu, että yksittäinen maa pyörittää jatkuvasti koko EU:ta ja sen päättäjiä: kriisi on koko ajan listalla Kreikan venkoilun vuoksi. Kreikan nykyisen lainaohjelman jatkoaika päättyy helmikuun lopussa. Jos lisäaikaa ei tule, Kreikalla saattaa olla vaikeuksia saada rahoitusta erääntyvien lainojensa maksuun. Kreikan uusi hallitus on ilmoittanut, ettei Kreikka ole hakemassa jatkoaikaa. Keskiviikon kokouksesta ei varsinaisesti syntynyt mitään tuloksia vaan keskusteluja jatketaan maanantaina.

Tapahtuuko Kreikalle Dirty Exit? Se on nyt kreikkalaisten omissa käsissä! Vai onko pallo sittenkin syötetty jo Putinille...?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Omaishoitajien tukipalvelut retuperällä

Keskiviikko 11.2.2015

Päijät-Hämeen omaishoitajat ja läheiset ry järjesti maanantaina tiloissaan omaishoitajille ja kevään eduskuntavaaliehdokkaille suunnatun tilaisuuden. Paikalle saapui yli 50 yhdistyksen jäsentä sekä itseni lisäksi 6 ehdokasta. Päijät-Hämeen muistiyhdistys oli paikalla ja toi omat terveisensä. Olin kutsunut paikalle myös median edustajia paikallisradioista ja myös muista medioista. Ilokseni maakunnan ykkösmedia eli Etelä-Suomen Sanomat tuli paikalla ja teki tilaisuudesta jutun. Päivän aikana ajatuksia vaihdettiin puolin ja toisin ja keskustelu oli erinomaista. Tämä käytännön toiminta omaishoitajien piirissä on avannut silmiäni todella monelle asialle ja epäkohdalle. Tilanteita on niin erilaisia ja kaikki pitäisi pystyä ottamaan huomioon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Hoitohenkilöstön kielitaitovaatimuksiin kiinnitettävä huomiota

Keskiviikko 11.2.2015

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on tällä vaalikaudella vielä aikamoinen joukko esityksiä käsiteltävänä. Tiistaina valiokunnassa valmisteltiin mietintö hallituksen esitykseen, jolla muutetaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettua lakia. Jätimme mietintöön vastalauseen, sillä vaikka esitys on pääosin kannatettava, se ei riitä turvaamaan ulkomailta Suomeen tulevan terveydenhuollon henkilöstön riittävää kielitaitoa ja halusimme tähän asiaan kiinnitettävän huomiota.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Lisää tukea kriisimaille?

Torstai 5.2.2015

Eilen eduskunnassa käytiin kiivas välikysymyskeskustelu eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilanteesta. Puheenvuoroja käytettiin yhteensä 150. Itse pidin kolme puheenvuoroa. Vaikka keskustelu eduskunnassa päättyi ja perjantaina hallituksen luottamuksesta äänestetään, jatkuu keskustelu kentällä. Suomalaiset ovat hyvin huolissaan! Olemme luvanneet tuoda Suomen kansan äänen kuuluville ja siksi tästä kansaa pohdituttaneesta aiheesta puhuttiin paljon!

Osallistuin tällä viikolla myös Brysselissä eurooppalaiselle parlamentaariselle viikolle, johon oli kokoontunut yli 120 parlamentaarikkoa eri EU-jäsenmaista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus päiväunilla

Tiistai 3.2.2015

Hallituksen perhepaketti kaatui viikonloppuna eikä tule eduskuntaan tällä vaalikaudella. HYVÄ, sillä Perussuomalaiset ovat vastustaneet kotihoidon leikkausta koko ajan. Me tiesimme jo kauan sitten, ettei tällä keinolla saavuteta säästöjä, miksi ei hallitus tiennyt?

Hallituksen kyvyttömyys päätöksiin ei sinänsä yllätä, sillä alkaa olla jo toistuva kaava, että hehkutetuista rakennepaketin uudistuksista jokainen kaatuu toisensa perään. Ja ne lakiesitykset, jotka lopulta saavuttavat eduskunnan ovat toinen toisensa perään olleet sellaisia, joilla ei ole edes edellytyksiä toimia, koska taloudelliset resurssit puuttuvat.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi ei voi olla koko Euroopan terveyskeskus

Perjantai 30.1.2015

Osallistuin keskiviikkona perinteiseen Orimattilan PS:n järjestämään tupailtaan. Oli taas hienoa nähdä, että ihmiset ovat niin kiinnostuneita yhteisistä asioistamme, tupa oli aivan täynnä ja kysymyksiä sateli.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Maakunnan asioita edistettävä yli rajojen

Keskiviikko 21.1.2015

Omassa vaalipiirissä alueelle tärkeitä hankkeita on tuettava yli maakunta- ja puoluerajojen. Jätimmekin tiistaina eduskunnassa vasemmistoliiton kansanedustajan Aino-Kaisa Pekosen kanssa kirjallisen kysymyksen Päijät- ja Kanta-Hämeen raideliikenteen vahvistamisesta. Olemme huolissamme pienempien seisakkeiden tulevaisuudesta rataosuudella Lahti-Riihimäki.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Eurokriisi ei ole ohi

Tiistai 20.1.2015

Perussuomalaiset jäivät viime vaalien jälkeen pois hallituksesta koska emme voineet hyväksyä EU:n harjoittamaa tukipakettipolitiikkaa.Tänään jätimme eduskunnassa välikysymyksen Kreikan tilanteesta ja eurokriisin hoidosta. Välikysymys tästä aiheesta ei ole ensimmäinen laatuaan. Asia on siis edelleen enemmänkin kuin ajankohtainen ja jälleen eurokriisin keskiössä on Kreikka. Onkin siis aika saada asia myös eduskunnan suuren salin keskusteluun ja kansalaisten kuuluville.

Kreikka on jatkuvasti ollut joko myöhässä tai ei ole pystynyt tekemään lainaohjelmien edellyttämiä taloudellisia uudistuksia. Tästä huolimatta ja perussuomalaisten vastustuksesta välittämättä Suomen hallitus on muiden euromaiden kanssa jakanut Kreikalle aina uuden lainaerän, maalle, jota ei olisi pitänyt alun perinkään hyväksyä euroon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Varhaiskasvatuslaissa hyvät tavoitteet, mutta rahoitus puuttuu

Keskiviikko 14.1.2015

Vuoden 2015 ensimmäisen täysistunnon alussa käytiin pitkä keskustelu uudesta varhaiskasvatuslaista. Lakiesitystä on odotettu eduskuntaan jo kolmen vaalikauden ajan – niin montaa kertaa varhaiskasvatuslain kehittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Nytkin lakiesityksen sisältö ja erityisesti siihen varatut resurssit jäivät riittämättömiksi.

Lastentarhanopettajien eli juuri niiden arjen ammattilaisten mukaan käsitteiden määrittely ja tarkentaminen on laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamisen edellytys. Varhaiskasvatus tulee määritellä laajemmin kuin hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudeksi. Siinä ei ole tässä tapauksessa onnistuttu.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos onnittelijoille!

Perjantai 9.1.2015

Eilen vietin 50-vuotis syntymäpäiviäni. Kiitos kaikille eri tavoin juhlapäivääni osallistuneilleni. Paljon onnitteluita, kortteja, lahjoja, kukkia, lauluja, runoja sekä ennen kaikkea huikea määrä halauksia ja naurua! Voi miten olen onnellinen, KIITOS!

Juhlan jälkeen työt jatkuu ja perjantai käynnistyikin heti aamulla Hämeen vaalipiirin kansanedustajien kuntakierroksella Lahden kaupungintalolla. Asialistalla oli muun muassa kuntien tilannekatsaukset, kuntarakenneuudistus, soteuudistus ja kuntien kehittämiskärjet. Joten ei ihan kevyitä teemoja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää joulua!

Perjantai 19.12.2014

Eduskunta sai tämän syksyn työnsä päätökseen tänään perjantaina kun viimeisetkin äänestykset budjetista käytiin. Viikon aikana äänestettiin sadoista muutosehdotuksista ja keskusteluissa käytettiin vielä useampia puheenvuoroja.

Eduskunta jatkaa työtään tammikuun puolivälissä. Nyt on aika levätä ja rauhoittua, kevääseen on kerättävä voimia.

Ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Tuotteistettu kunta? Jääkö inhimillisyydelle sijaa?

Keskiviikko 17.12.2014

Tiistaina eduskunnan budjettikeskustelussa siirryttiin eri pääluokkiin. Päivän aikana keskustelua käytiin muun muassa oikeusministeriön, puolustusministeriön, sisäministeriön ja työministeriön hallinnonaloilla. Lisäksi esillä olivat kunta-asiat, joista vastaa hallituksessa liikenne- ja kuntaministeri Risikko. Keskustelu kunta asioista alkoi yhteisellä huolella kuntien talouden tulevaisuudesta. Myös ministeri totesi alkupuheenvuorossaan, että ilman uusia toimenpiteitä kuntatalouden tila uhkaa heikentyä tulevina vuosina huolestuttavan paljon.

Ensi vuoden budjetissa hallitus leikkaa kuntien valtionosuuksia 188 miljoonalla eurolla. Tätä on vaikea niellä. Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa säästöjä ei tehdä, vaan kuntia tuetaan jopa lisää.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Budjetin käsittely alkoi

Tiistai 16.12.2014

Eduskunta aloitti ensi vuoden budjetin palautekäsittelyn maanantaina. Perussuomalaiset on johtavana ja vastuullisena oppositiopuolueena tarjonnut tämän kauden jokaiseen budjettiin oman, paremman vaihtoehtonsa, yhteistyön hengessä. Olemme suhtautuneet vaihtoehtomme tekemiseen suurella vakavuudella – myös talouden asiantuntijat ovat sen huomanneet. Media ja hallitus valitettavasti eivät.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Pelle pääministerin sirkushallitus?

Maanantai 15.12.2014

Joulukuun alussa olin Lahden markkinoilla, jossa keskustelu kotimaan politiikasta kävi kiivaana. Useissa puheenvuoroissa pääosaa esitti erityisesti pääministeri Stubb. "Pelle Pääministeri, joka johtaa sirkushallitustaan.” Ilmaisu, jonka olen kuullut syksyn aikana useammaltakin taholta. Vitsikästä, mutta asia on todella vakava. Pääministerin tehtävä ei ole toimia kansakunnan ylimpänä pellenä. Kirjoitin aiheesta kolumnin Itä-Häme lehteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

SOTE ja 56 muuta asiaa

Keskiviikko 10.12.2014

Tiistaisessa täysistunnossa oli käsiteltävänä 57 eri asiaa. Istunto jatkui hieman yli kahteen asti yöllä ja puheenvuoroja käytettiin runsaasti… yöistuntoja lienee edessä vielä lisääkin, sillä sama homma jatkuu tänään keskiviikkona, listalla tällä kertaa 47 asiaa.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Ikäihmiset rakennemuutosten maksumiehiksi?

Maanantai 1.12.2014

Omaishoitajien valtakunnallista viikkoa vietettiin marraskuun lopussa. Kirjoitin viikolla aiheesta Seutunelosiin ja lisäksi pääsin kysymään omaishoitajien tilanteesta eduskunnan kyselytunnilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »