Annen ajatelmia

EUROOPAN VALLOITUS KÄYNNISSÄ

Keskiviikko 17.2.2016 klo 8:21


Kolumbus saapui Amerikan itäpuolisille Karibian saarille vuonna 1492. Voisiko sanoa, että siitä lähti eurooppalainen maailman valloitus, jonka edetessä kantaväestö sai usein väistyä omilta asuinalueiltaan. Nykyisin on käynnissä Euroopan alueen valloitus; Eurooppaan pyrkii paljon enemmän ihmisiä kuin Euroopalla on mahdollisuutta integroida tai varaa ottaa vastaan. Ylivoimaisesti suurin paine Eurooppaan on Välimeren itäisellä alueella, jossa siirtolaiset saapuvat Turkin kautta Kreikan saaristoon. Vuonna 2014 Välimeren yli tuli laittomasti 220 000 ihmistä ja viime vuonna jo yli miljoona ihmistä.

Yhdistelmälupadirektiivi avasi suomalaisen asumisperusteisen sosiaaliturvan myös Eta ja EU-maiden ulkopuolelta tuleville, jotka ilmoittautuvat työmarkkinoiden käytettäviksi. EU-lainsäädännön perusteella suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien piiriin voi päästä, vaikka ei edes asuisi Suomessa. Suomen eduskunta sai tiedonannon tästä yhdistelmälupa-direktiiviehdotuksesta EU:n Komissiolta jo vuonna 2009. Työryhmiä kyllä perustettiin, mutta varsinaiseen lainsäädäntöön ei tehty muutoksia. Jokainen on toki tervetullut tekemään töitä ja rakentamaan suomalaista yhteiskuntaa, mutta pitääkö vierastyöläisillä olla oikeus lapsilisiin, kotihoidon tukeen ja työttömyysturvaan, vaikkei asuisi Suomessa? Tätä kysyimme eduskunnan kyselytunnilla toukokuussa 2014.

Viime kauden lopulla SDP ajoi peruspalveluministeri Huovisen johdolla paperittomien (=laittomasti maassa olevien) terveydenhuollon laajentamislakiesitystä kuin käärmettä pyssyyn. Tammikuussa 2015 hän totesi eduskunnan täysistunnossa näin: ”Tässä esityksessä tarkoitetut niin sanotut paperittomat henkilöt saattavat oleskella Suomessa kuukausia tai vuosia, minkä vuoksi nykyinen ainoastaan kiireellisen hoidon turvaava taso ei heidän kohdallaan ole riittävä.” Toteutuessaan laki olisi tarjonnut Suomessa yhdet Euroopan laajimmista ilmaisista terveyspalveluista. Huovisen mukaan laaja, ilmainen terveydenhuolto ei olisi vetovoimatekijä eikä paperittomia olisi maassa muutamaa tuhatta enempää. Toisin on käynyt: Euroopassa luvattomien rajanylitysten määrä rajanylityspaikkojen ulkopuolella kasvoi viime vuonna yli 1,2 miljoonaan ja Suomessa turvapaikkahakemuksia jätettiin lähes 33.000. Huovinen totesi esittelypuheenvuorossaan lisäksi että: ”sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy valmistelemaan esitystä, joka kattaisi myös ne EU-kansalaiset, joilla ei ole kotimaassaan kattavaa vakuutusturvaa”. Missä liemessä olisimmekaan tänä päivänä, jos tuo laki olisi tullut voimaan? Perussuomalaiset saivat kuitenkin oppositiosta käsin estettyä paperittomien terveydenhuollon laajentamislakiesityksen toteuttamisen kansanedustaja Mäntylän johdolla.

Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Mäntylä (PS) on todennut, ettei Suomen talous kestä tämän hetkistä turvapaikanhakijamäärää. Lakimuutoksia valmistellaan yhdessä mm. työ- ja elinkeinoministeri Lindströmin (PS) kanssa. Hallitus julkistikin viime joulukuussa 80-kohtaisen toimenpideohjelman, jolla on tarkoitus hillitä tänne tulevien turvapaikan hakijoiden määrää. Esimerkiksi maahanmuuttajien sosiaaliturvajärjestelmää pyritään muuttamaan siten, että myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät kuulu asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin, vaan heillä on oma erillinen kotouttamisjärjestelmä.

Kansainvälisissä konferenseissa puhutaan edelleen solidaarisuudesta ja velvollisuudesta taakanjakoon eli tulijoiden vastaanottamiseen. Samaan aikaan useat EU-maat kuitenkin pyrkivät suojaamaan omaa reviiriään. Euroopassa onkin käynnissä ” Race to the bottom” –kilpailu, jossa maat kilpailevat ollakseen tulijoille vähiten houkuttelevia.  Tässä kilpailussa Suomellakaan ei ole varaa jäädä muista jälkeen. Myös Suomesta on tehtävä vähemmän houkutteleva elintasoturisteille!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini