Annen ajatelmia

"Niin maailma muuttuu Eskoni!"

Torstai 4.2.2016 klo 15:31


"Uskotko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavan viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai turvattomammassa maailmassa kuin nykyään?" Tämä kysymys esitettiin Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan haastattelututkimuksessa viime marraskuussa. 65 % vastasi, että turvattomammassa! STT puolestaan uutisoi, että poliisihallituksen mukaan ulkomaalaistaustaisten tekemiksi epäillyt raiskausrikosten, pahoinpitelyiden ja seksuaalisten ahdistelutapausten määrät kasvoivat ovat viime vuonna. 

Viranomaiset ja media tuntuvat olevan vallitsevan tilanteen kanssa ymmällään. Mitä, miten ja milloin voidaan kertoa julkisuuteen - jos tekijäksi epäillään ulkomaalaistausta ihmistä? Lisääntyneiden turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja laittomasti rajat ylittäviin henkilöihin liittyy myös erilaisia lieveilmiöitä. Kriittiset näkökulmat leimataan kuitenkin todella helposti vihapuheeksi. Poliittisille päättäjille tai julkisuuden henkilöille heilahtaa helposti rasisti-kortti. Kuten kävi Teemu Selänteen kommentille sosiaalisessa mediassa. Asian otti esille myös Suomen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaispuheenvuorossaan, jossa hän totesi, että puolin ja toisin eri osapuolet ovat keskittyneet lähinnä haukkumaan toisiaan.

Erityisesti naisiin kohdistuva häirintä on valitettavasti ongelma koko Euroopan alueella. Se tuli esiin mm. Ranskassa Strasbourgissa Euroopan neuvoston istunnossa, joka käsittelee ihmisoikeusasioita. Siihen kuuluu jäseniä 47 eri maasta. Perussuomalaisia siellä edustaa kaksi kansanedustajaa. Olen iloinen saadessani kunnian olla heistä toinen: koen tärkeäksi mahdollisuuden viedä myös kehäkolmosen ulkopuolelta kansalaisilta tullutta viestiä kansainvälisille areenoille. Kuulun siellä Euroopan Konservatiivisen puolueryhmään (ECR), jonka aloitteesta istunnossa käytiin keskustelu naisiin kohdistuvasta häirinnästä Euroopassa.

Omassa puheenvuorossani kerroin, että Suomessa nopeasti lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä on lisännyt turvattomuuden tunnetta.  Yhtenä syynä ovat erityisesti kulttuurierot: naisten asema Euroopassa ja Suomessa on hyvin erilainen kuin monissa lähtömaissa.  Totesin myös, ettei ole oikein puolustaa vain tulijoita vaan Euroopan neuvoston tulee suojella ja ottaa kantaa myös enemmistöjen puolesta.

Uuden vuoden vaihteessa Euroopan eri maihin rantautui ilmiö, joka on tunnettu islamistisissa maissa nimeltään "Taharrush game", jossa miesjoukko ahdistelee naisia kähminnästä ryöstämiseen, jopa raiskaamiseen asto. Satoja naisia ryöstettiin, häirittiin ja jopa raiskattiin Euroopan eri kaupungeissa pääasiallisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten miesten toimesta. Media kertoi asiasta vasta päiviä myöhemmin ja silloinkin ikään kuin pakon sanelemana. Painotin puheenvuorossani median erittäin suurta merkitystä siitä, miten asioista voidaan julkisesti keskustella. Ei voi olla - eikä saa olla niin, että näistä asioista tulee tabuja, joista vaietaan ja ne lakaistaan maton alle. Tämä työmatka vahvisti omaa näkemystäni siitä, että Euroopassa kiehuu pinnan alla; niin tänne tulijoiden kuin täällä jo olevien kesken.

Suomessa hallitus on jo viime syksystä lähtien tehnyt merkittäviä muutoksia turvapaikanhakijoiden tuloon liittyvissä toimenpiteissä, mm. lakimuutoksia on valmisteltu monilla eri sektoreilla. Käsittelyaikoja sekä kielteisten päätösten saaneiden poistamista maasta nopeutetaan kuin myös turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksia tullaan heikentämään. Viime kauden lopulla Perussuomalaiset estivät ministeri Huovisen ajaman paperittomien (=laittomasti maassa olevien) terveydenhuollon laajentamislakiesityksen. Toteutuessaan laki olisi tarjonnut yhdet Euroopan laajimmista ilmaisista terveyspalveluista. Silloin ministeri Huovinen (SDP) arvioi ettei laaja, ilmainen terveydenhuolto olisi vetovoimatekijä eikä paperittomia olisi maassa muutamaa tuhatta enempää.

”Niin se maailma muuttuu Eskoni!” taisi Aleksis Kivi jo aikoinaan Nummisuutari-näytelmässä kirjoittaa. 

  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini