Annen ajatelmia

Elvytetäänkö vai ei?

Perjantai 20.3.2015


Joukkoja on johdettava edestä, totesi jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth. Johtajan pitää ensin ansaita joukkojensa luottamus. Vasta sen jälkeen johtaminen onnistuu. Valitettavasti pääministeri Stubb huumaantui saamastaan äänimäärästä EU-vaaleissa ja unohti sen tärkeimmän: pääministeri edustaa koko kansaa.

Tämä vaalikausi on ollut poikkeuksellinen. Sen ovat todenneet monet eduskuntatyön konkarit, toimittajat, asiantuntijat ja myös kansalaiset, jotka ovat pöyristyneet hallituksen keskinäisestä riitelystä.

Kataisen karattua Eurooppaan, pääministeriksi nousi Stubb. Hän ei nähnyt laajempaa kokonaisuutta, vaan kohotti ministereiksi oman lähipiirinsä suosikkeja. Tästä hän sai moitteita myös omalta väeltään. Se on harvinaista Kokoomuksen toiminnassa, sillä likapyykkejä ei siellä ole tavattu pestä nyrkkipyykillä eikä varsinkaan ihmisten ilmoilla.

Kuinkas sitten kävikään? Lähes kaikki vaalikaudelle asetetut isot tavoitteet ja rakennemuutokset niin kunta- kuin soteuudistuksenkin osalta jäivät toteuttamatta. Eduskunnan viimeisellä viikolla hallitus ei edes itse enää uskonut omien ministereidensä toimintaan ja esityksiä raukesi lisää. Lopulta hallitus äänesti omia lakiesityksiään vastaan. Pääministeri voi tuskin suurempaa epäluottamuslausetta joukkojen johtamistaidostaan saada!

Kritiikki huonosta valmistelusta on aiheellista myös useiden läpimenneiden lakiesitysten kohdalla. Monissa esityksissä on ollut hyvät tavoitteet, mutta toteuttamiseen tarvittavaa rahaa ei ole varattu tarpeeksi. Miksi antaa kansalaisille kuva, että on aikaansaatu muutos parempaan, kun lakien pykäliä ei käytännössä pystytä toteuttamaan?

Suomi on ollut neljä vuotta tyhjäkäynnillä. Talous on lamakunnossa, kunnissa eletään epävarmuuden aikoja: miten terveyspalveluiden rahoitus ja demokratia järjestetään?  Millainen on Suomen asema Venäjän ja EU:n välisessä maastossa? Työttömien määrä kasvaa sekin kohisten. Kokoomuksen uusi vaaliveturi Juhana Vartiainen linjaakin nyt Kokoomuksen työttömyyden hoitoa ja haluaa Suomeen kymmeniä tuhansia työntekijöitä ulkomailta.

Vihreät, Vasemmistoliitto ja SDP  haluavat lisää pakolaisia sekä taata laittomasti maahan tulleille henkilöille laajat sosiaali- ja terveydenhoitopalvelut, vaikka samaan aikaan omat vanhuksemme kotiutetaan sairaalasta huonossa kunnossa. Jos he siis ylipäänsä ovat hoitoa saaneet! Meidän päättäjien on ensin huolehdittava omista, suomalaisista ikäihmisistä.

Moni vanhus pelkää, että hän ei saa tarvitsemaansa hoitoa ja huolenpitoa, sillä kaikilla ei ole varaa ostaa palveluita kotiin eikä kaikilla ole omaisia puolustamassa tai hoitamassa. Suomalaisten ikäihmisten tilanne on todella huolestuttava. Olin järkyttynyt saamastani palautteesta, että monet vanhukset tai heidän omaisensa pakotetaan allekirjoittamaan DNR-päätös, eli päätös elvyttämättä jättämisestä. Se on lääkärin päätös, joka perustuu arvioon siitä, että potilaan perussairaudet ovat niin vaikeita, että hänen tilansa ei todennäköisesti palautuisi elvyttämisen jälkeen. Omaisten mielestä sopimuksella ikäihmiset halutaan mahdollisimman nopeasti siirtää ajasta ikuisuuteen. Toivottavasti kyse on vain yksittäisistä tapauksista. Muutoin yhteiskuntamme perusrakenteet ovat järkyttävällä tavalla rikki. 

Pääministeri itsehän on jo todennut, että politiikka on rikki. Tätä hallitusta ei olisi pitänyt elvyttää kerta toisensa jälkeen. Sillä ystävät, nyt me olemme kuilun partaalla.

Suomen suunta on käännettävä! Nyt tarvitaan työtä kansan puolesta, jotta kansalla olisi töitä!

Kolumni julkaistu Itä-Hämeessä 20.3.2015.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini