Annen ajatelmia

Eduskuntapuheet on tältä vaalikaudelta pidetty

Perjantai 13.3.2015


Viimeisellä istuntoviikolla eduskunnassa on kuohunut. Istunnot ovat kestäneet pitkälle iltaan ja todellisuus siitä, mitkä kaikki asiat jäävät tältä eduskunnalta käsittelemättä alkaa valottua. Hallituspuolueet ovat itse kaataneet toinen toisensa jälkeen hallituksen omia lakiesityksiä, joita ovat kiihkeästi aiemmin ajaneet.

Tervehdin ilolla näiden lakihankkeiden kaatumista, oppositiohan on vastustanut esityksiä jo käsittelyjen alkuvaiheesta lähtien. Jo pitkään toimintakyvyttömänä ollut hallitus on ajautunut näiden viimeisten viikkojen aikana entistä surkeampaan tilaan ja keskinäiseen riitelyyn. Nyt, huhtikuun eduskuntavaaleissa, tehdään käännös parempaa ja valitaan Suomelle hallitus, joka todella pystyy nostamaan Suomen tästä suosta.

Yksi tämän vaalikauden uusista, positiivisista uudistuksista on ollut kansalaisaloitteet, joita on saapunut eduskunnan käsittelyyn jo viisi. Tällä viikolla käsiteltiin kansalaisaloite rattijuoppojen rangaistuksien tiukentamisesta.  Ihmisten oikeustaju loukkaantuu rattijuoppojen liian lievistä rangaistuksista. Jopa kuolemantapauksia aiheuttaneiden rattijuoppojen rangaistukset jäävät usein pienemmiksi kuin esimerkiksi talousrikollisten. Näin rattijuoppojen aiheuttamia valtavia inhimillisiä kärsimyksiä ikään kuin vähätellään. Ymmärrän kansalaisten ajatusmaailman erittäin hyvin. Perussuomalaiset ovat ryhmänä olleet jo pitkään sillä linjalla, että rattijuoppojen rangaistuksia pitää tiukentaa.

Perussuomalaiset edustajat tekivät kattavaa työtä lakivaliokunnassa, ja mietintöön kirjattiinkin muun muassa lausuma, että hallitus laatii selvityksen rattijuopumuksen rangaistuskäytännöstä. Selvityksessä tulee erityisesti kiinnittää huomiota kuolemantapauksiin päätyneiden rattijuopumusten rangaistuskäytäntöön ja vähimmäis- ja enimmäisrangaistuksiin. Lakivaliokunta päätyi hylkäämään kansalaisaloitteen, mutta mietintöön kirjattiin edellä mainitun lisäksi vielä viisi muuta lausumaa, joissa hallitukselta edellytetään toimenpiteitä asian jatkotyöstämiseksi.

Yhtään rattijuopuneen vammauttamaa tai kuoliaaksi ajanutta rakasta ihmistä emme henkiin voi herättää, mutta meidän tulee tehdä parhaamme, että lainsäädännöllisin keinoin pyrimme estämään rattijuoppojen aiheuttamat vammautumiset tai kuolemantapaukset jatkossa. Valiokunnan edellyttämät toimenpiteet onkin vietävä seuraavalla vaalikaudella täytäntöön. Näin otamme kansalaisaloitteen allekirjoittajien sekä lakivaliokunnan tekemän kattavan työn tosissaan. Näissä asioissa on parannettavaa, ja on hyvä, että asia tämän kansalaisaloitteen myötä nousi keskusteluun ja johtaa myös jatkotoimenpiteisiin. Pallo on heitetty oikeuslaitokselle, jolla on mahdollisuudet tehdä oikeudenmukaisempia päätöksiä.

Huomisen viimeisen täysistunnon jälkeen eduskunta hiljentyy vaalitauolle ja eduskuntatalo menee kaksi vuotta kestävään remonttiin. Suuri valiokunta kokoustaa kuitenkin myös vaalitauon aikana pari kertaa ja onpa edessä vielä yksi Pohjoismaiden neuvoston istuntokin. Eduskuntavaalit pidetään 19. huhtikuuta.

Kulunut neljä vuotta on ollut opettavaista ja mielenkiintoista. Isot asiat eivät muutu hetkessä ja parhaat tulokset saavutetaan aina hyvän yhteistyön kautta. Kansanedustajan työ on pitkäjänteistä, joten pitkää pinnaa, kestävyyttä ja ennen kaikkea ahkeruutta vaativaa työtä.

Haluan jatkaa työtäni Sinun kansanedustajanasi! Nähdään kevään aikana vaalikentillä, tule kysymään tai kertomaan mielipiteitäsi ja ajatuksiasi! Haluan edelleenkin olla äänesi eduskunnassa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini