Annen ajatelmia

Omaishoitajien äänitorvi eduskunnassa

Torstai 26.2.2015


Minulla oli eilen illalla vaikea tilanne eduskunnan täysistunnon puhujakorokkeella. Tunteita oli vaikea pidätellä. Puhuin omaishoidosta. Jokaiseen mainitsemaani asiaan liittyy aito ja minulle luottamuksella kerrottu elämäntilanne. Mutta mikä surullisinta, ne eivät ole ainutkertaisia tarinoita, vaan valitettavasti esimerkkejä reaalielämästä.

Käsittelyssä oli Lauri Heikkilän ja muiden PS edustajien tekemä lakialoite omaishoidon palkkion verottomuudesta ja siirtämisestä KELA:n vastuulle. Moni kansanedustaja on vaalien alla "mukakiinnostunut" asiasta, mutta aikaa ei näköjään riittänyt lähetekeskusteluun. Keskusteluun osallistuivat vain: Lauri Heikkilä (PS), Anna Kontula (VAS), Anne Louhelainen (PS), Pirkko Ruohonen-Lerner (PS), Ritva "Kike" Elomaa (PS), Osmo Kokko (PS) ja Lea Mäkipää (PS). Omaishoitajat ympäri Suomen, tässä ovat teidän äänitorvenne eduskunnassa!

Käytin aiheesta kaksi puheenvuoroa. Heti alkuun jouduin toteamaan omaishoidon karun nykytilanteen: sen arvo on mittaamaton mutta arvostus nolla! Pienen hoitopalkkion, vaativan ja 24/7 aikaa vievän työn lisäksi omaishoitajia kuritetaan vielä ankaralla verotuksella. Se yllättää monet omaishoitosopimuksen tehneet.

Omaishoidon tuen hoitopalkkion vähimmäismäärä on tämän vuoden alusta 384,67 euroa kuukaudessa. Valtiovarainministeri vastasi Lea Mäkipään kirjalliseen kysymykseen omaishoitopalkkion verottomuudesta, että hoitopalkkion veronalaisuus tuo kunnille ja valtiolle verotuloja, joita tarvitaan palveluiden rahoittamiseen. Se kuulostaakin todella reilulta, kun samaan aikaan on laskettu, että yksi kotona hoidettu omaishoitotapaus voi säästää yhteiskunnalle jopa 30 000-50 000 euroa vuodessa.

Hallituksen rakennemuutokseen ja julkisen sektorin säästöohjelmaan kuuluu vanhuspalvelulain muutosesitys siten, että kotiin annettavat palvelut olisivat jatkossa ensisijainen vaihtoehto laitoshoidon sijaan. Iäkkäiden henkilöiden pitkäaikainen laitoshoito toteutuisi vain lääketieteellisin perustein tai asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvillä perusteilla. Kunnissa vähennetäänkin kiivaasti laitoshoitoa. Se tarkoittaa väistämättä sitä, että myös omaishoidon tarve tulee jatkossa lisääntymään. Näin ministeri Huovinenkin totesi puheessaan täällä eduskunnan täysistunnossa, että paine laitoshoitoon syntyy muun muassa hoitavien omaisten uupumisesta. Onkin syytä kysyä, joutuvatko ikäihmiset rakennemuutoksen maksajiksi?

THL:n mukaan 36 prosenttia tällä hetkellä hoidettavista olisi laitoshoidossa ilman omaishoitajaa. Suomi ei mitenkään selviäisi ilman omaishoitajia! Kelan arvion mukaan pelkästään pitkäaikaishoidosta säästyi omaishoidon myötä viime vuonna arviolta 3,4 miljardia euroa. Ministeri Rinne totesi vastauksessaan myös, että hoitopalkkion verovapaus olisi vastoin muiden työkorvauksia saavien verovelvollisten yhdenvertaista kohtelua ja ettei kysymys anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. Näin se nykyinen hallitus on arvostanut omaishoitajia…

Juhlapuheiden aika on ohi. Nyt tarvitaan konkretiaa!


Kommentit

18.3.2015 9:01  Matti Laaksonen

Kotihoidontuki ehdottomasti kannatetavaa. Huomioon ottaen myös mielenterveys-potilaat ja kuntoutujat.

Keskusteluissa unohtunut asia. Vaatii jaksamista ja vie voimia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini